Activiteiten

Hieronder vind je informatie over onze activiteiten en de vaste locaties waar de activiteiten plaatsvinden.

Algemene informatie activiteiten

Aan het begin van het seizoen worden alle nieuwe jeugdnatuurwachters geïnstalleerd. Elke jeugdnatuurwachter ontvangt hierbij een oorkonde, een speldje en een stickerboekje.

Tijdens het seizoen kunnen de jeugdnatuurwachters deelnemen aan een diversiteit van binnen- en buitenactiviteiten, die door de JNW Krimpen worden georganiseerd. De exacte data, tijdstippen en locaties van activiteiten staan vermeld in de agenda op deze website.

Interne communicatie vindt plaats binnen de eigen JNW Krimpen App.

Voor elke activiteit waaraan de jeugdnatuurwachters deelnemen ontvangen zij een sticker. Aan het eind van het seizoen is er voor degene met de meeste stickers een leuke prijs op de slotavond. Dit zowel voor de 1e-jaars, de 2e-jaars en de 3e-jaars.

Binnen activiteiten

– Bivak

Al de binnen-activiteiten van de JNW Krimpen worden gehouden in ons eigen clublokaal het Bivak. Bivak is de afkorting van bivakkeren en dat betekent ergens tijdelijk verblijven. Natuuronderzoekers slaan in de natuur tijdelijk een Bivak op en verblijven daar dan voor een bepaalde tijd om onderzoek te doen. In het Bivak maak je direct kennis met de natuur door de opgezette vogels, natuurplaten en vele andere zaken uit of over de natuur. Een fijne, vertrouwde en veilige plek om samen, gezellig, heel veel leuke dingen te doen met betrekking tot de natuur.

Bivak

Ouverturelaan 103

2926 PT Krimpen aan den IJssel

Dit zijn de voormalige noodlokalen naast OBS Kortland.

– Bibliotheek

De JNW Krimpen beschikt in het Bivak over een uitgebreide bibliotheek met mooie natuurboeken over allerlei dieren en planten en spannende leesboeken die ook gaan over de natuur of een dier. Daarnaast heeft de bibliotheek ook prachtige natuurfilms. Jeugdnatuurwachters mogen de boeken en films gratis lenen. Erg handig als je een spreekbeurt moet geven of een werkstuk moet maken. Maar natuurlijk is ook gewoon leuk en interessant om over allerlei dieren en planten te lezen. De bibliotheek is geopend tijdens de activiteiten in het Bivak.

– Natuurfilms

Op de clubavonden worden er mooie en soms ook wel spannende natuurfilms afgespeeld. Ook worden er leuke natuur animatiefilms afgespeeld. Tijdens deze filmavonden ontbreekt de limonade niet.

– Natuurpresentaties

Op de clubochtenden, -middagen en -avonden worden er prachtige presentaties over de natuur gegeven. Er zijn onder andere presentaties over de Bever, de Bij, het Edelhert, de Eekhoorn, de Gewone Zeehond, de Moeflon, de Rode Bosmier, Vissen, Vogels, het Wilde Zwijn en nog veel en veel meer. Tijdens deze presentaties wordt er limonade geserveerd.

– De grote natuurquiz

Waar gebruikt een eekhoorn zijn staart voor? Wat is dit voor een insect? Eet deze vogel zaden of insecten? Welke boom is dit? Ja, de grote natuurquiz van de JNW Krimpen is zelfs voor de doorgewinterde natuurkenners niet gemakkelijk! Gelukkig mag je als koppel deelnemen en worden aan het einde de antwoorden gegeven en toegelicht. Heel leerzaam! Voor de beste koppels 1, 2 en 3 zijn er leuke prijzen te verdienen.

– Knutselactiviteiten

Regelmatig zijn er knutselochtenden, -middagen en -avonden. Er worden boekenleggers gemaakt, dieren geknutseld, egels gevouwen, flessen versierd, natuurkaarten gemaakt, pennenbakjes geknutseld, Waxine-lichthouders gemaakt, etc.

– Nog veel meer…

Daarnaast doen we nog veel meer in ons clublokaal zoals het maken van nestkasten, pinda-slingers en vetbollen, het uitpluizen van braakballen van uilen, etc. Ook mag de altijd gezellige bingoavond niet vergeten worden.

Te veel om op te noemen dus!

– Slotavond

Elk seizoen wordt gezamenlijk met alle jeugdnatuurwachters afgesloten met een feestelijke slotavond in het Bivak. Tijdens deze slotavond wordt er altijd wat lekkers gegeten en gedronken.

Buiten activiteiten

– Excursie Krimpenerhout

Op een doordeweekse avond vindt er een excursie plaats naar het nabijgelegen Krimpenerhout. De jeugdnatuurwachters leren zo heel, veel over de natuur “om de hoek”.

– Excursie naar een natuurgebied of dierentuin

Op een zaterdag vindt er een interessante excursie plaats naar een natuurgebied of een dierentuin. Tijdens de excursie horen de jeugdnatuurwachters heel veel over de natuur.

– Overleven in de natuur

Op een vrijdag en een zaterdag in de zomervakantie vindt het overleven in de natuur plaats. Er wordt dan middenin de natuur in tenten gekampeerd. Er worden allerlei leuke buiten activiteiten gedaan, waaronder met de boswachter mee naar een echte Wild Observatie Post om wild te spotten.

– Tuinieren

De JNW Krimpen heeft voor een beperkt aantal jeugdnatuurwachters een leuk tuintje op het volkstuincomplex “De Amateur”, tegenover het Roesteiland. Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool die het leuk vinden om een tuintje te verzorgen, kunnen dit doen onder deskundige leiding van onze vrijwilligers. Van zaaien tot oogsten! Er wordt van alles en nog wat op deze tuintjes geteeld zoals aardappelen, andijvie, sla, kroten, worteltjes en boontjes. Ook worden mooie bloemen geteeld zoals zonnebloemen, afrikaantjes en goudsbloemen.

– Vogels spotten

Op een zaterdag vindt onder deskundige leiding van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard het vogels spotten plaats. Wat weten de mensen van de Natuur- en Vogelwerkgroep ontzettend veel van vogels! Heel leerzaam!

– Vossenjacht

Op een donkere vrijdagavond in het najaar wordt de traditionele vossenjacht gehouden. De jeugdnatuurwachters gaan in groepjes, onder begeleiding van een volwassene, op zoek naar de vossen. Spannend en leuk tegelijk!

– Roesteiland

Het Roesteiland is een prachtig natuurgebied van de Gemeente Krimpen aan den IJssel. Het natuurgebied is vanwege haar natuurwaarden niet vrij toegankelijk. De JNW Krimpen heeft dit natuurgebied onder haar beheer. Het Roesteiland is gelegen tegenover het volkstuincomplex “De Amateur” aan de Populierenlaan in Krimpen aan den IJssel.

Het is een prachtig natuurgebied bestaande uit bos, grasland en moeras. Omdat er niet gemest of met gif gespoten wordt komen er veel planten- en diersoorten voor, waaronder veel insectensoorten.

Ook staan er de bijenkasten van onze vrijwilligers. Bovendien staat er een leerzame bijenkast waar de jeugdnatuurwachters op een veilige manier in mogen kijken. Zo kunnen zij zien hoe een bijenkast met bijen er van binnen uit ziet.

Op het Roesteiland wordt door de jeugdnatuurwachters de activiteit Waterdiertjesonderzoek uitgevoerd. Ook vinden er excursies plaats.

– Bollen poten

Op een woensdagmiddag in het najaar worden er bloembollen gepoot in bloembakken binnen de Gemeente Krimpen aan den IJssel. Leuk om in het voorjaar de bloeiende bloembollen te kunnen bewonderen.

– Boomfeestdag

Op een woensdagmiddag wordt deelgenomen aan de landelijke boomfeestdag. Onder het motto “een gezonde leefomgeving door het planten van een boom per kind” worden jaarlijks door de JNW Krimpen bomen geplant in de Gemeente Krimpen aan den IJssel.